Jag hittade en intressant artikel om 9 Ways to Misunderstand Web Standards. Jag ska sammanfatta punkterna som Philipp Lenssen har skrivit dem. (Det är alltså inte mina värderingar även om jag håller med om det mesta.)
Missförstånd 1: Vi behöver separata sidor som är utskriftsvänliga
Det finns sätt att använda css för att få en vanlig sida att fungera olika beroende på vilket medium man visar den i. Många länkar dessutom till utskriftsvänliga sidor eftersom de är mera rena från bråte, och oftast inte nedbrutna i flera sidor.
Missförstånd 2: Vi behöver en alternativ version av webbplatsen för mobiler
WML var utdött redan när det kom. Html är byggt för att vara oberoende av visningsmedium. Därför ska man märka upp innehållet med korrekt html och sedan forma det med css.
Missförstånd 3: Tillgänglighet innebär att man alltid skriver alt-text
Alt-text på bilder är till för att ge information till en användare som kanske är blind, surfar utan bilder för att spara bandbredd, en sökrobot eller från ett medium som inte stöder bilder.
Så om din bild är till för att illustrera något du förklarat i texten, finns det ingen mening alls att ha en alt-text.
Missförstånd 4: Webbplatser blir alltid mer tillgängliga med css
Att skapa en otillgänglig webbplats med css går tio gånger fortare än med tabeller för layout. Sätt typsnittet till en oläslig storlek och du har en hel webbplats som är helt otillgänglig.
Css i sig självt gör inte mycket för att öka tillgängligheten. Och tabellbaserad layout gör inte mycket för att förhindra det.
Missförstånd 5: Med css separarar vi innehåll från layout fullständigt
Bygg dina webbplatser med semantik: byt ut <b> mot <strong> samt <i> mot <em> och lägg in några div:ar så är saken biff. Fel!
Css separerar inte innehåll från layout fullständigt. Bara ett mallsystem (template system) kan göra det. Css har sin plats ovanför mallsystemet och förenklar html-koden betydligt.
Missförstånd 6: Med css kan du göra designen senare
Det stämmer. Fast ibland kan det omvända hända: att man gör sidan giltig html plus css och sätter en logga från W3C som säger ”Valid!”. Glöm alltså inte att finpusta på det yttre.
Missförstånd 7: Webben blir mer och mer tillgänglig för varje dag
Nja, anledningen tycks snarare vara att många bygger webbplatser med färdiga bloggscript. Dessa applikationer är i grunden mycket väl byggda och spottar ut bra html.
Bygg din webbplats med fungerande html först. Lägg sedan till javascript för att förhöja upplevelsen, till exempel formulär som automatiskt fylls i och så vidare.
Många webbapplikationer förstör i dag många funktioner (till exempel bakåt-knappen) genom att introducera nya funktioner (ajax).
Missförstånd 8: Den semantiska webben är precis bakom hörnet
W3C lägger mycket kraft och energi på semantik men år 2001 myntades följande citat som kanske beskriver varför det tar sådan tid: ”Folk ljuger och är lata”.
Missförstånd 9: Css hacks är alltid överlägsna
Att göra ”fulhack” i css för att få en speciell webbläsare att visa webbsidan som man vill är väldigt vanligt. Men tänk på att för varje ny webbläsare så uppstår nya problem med hacken. Undvik alltså hacks om du kan och tänk på dem som onda.