Så låter din titel i en skärmuppläsare

Hur ska titeln se ut på dokumentet?

Ska det vara:

  • Sidans namn - Webbplatsens namn
  • Sidans namn | Webbplastens namn
  • eller kanske rentav :: Webbplatsens namn » Sidans namn ::

Vad du väljer är upp till dig, men tänk på att det finns fördelar med några metoder och endast nackdelar av andra (den sista). Du kanske tycker att :: Webbplatsens namn » Sidans namn :: är väldigt snyggt, men tänk på att du försvårar för skärmläsare som blinda och synskadade använder. Det låter helt enkelt rappakalja.

Här kan du lyssna på de vanliga tecknen: Lyssna hur olika avgränsare låter i skärmuppläsare.

I exemplet med :: Webbplatsens namn » Sidans namn :: låter det ungefär så här: Colon colon webbplatsens namn right double angle bracket colon colon.

Det är så det är för synskadade. Ju mer klotter du lägger till, desto svårare blir det för synskadade att överblicka.

Mer om sidtitlar kan du läsa hos 456 Berea Street och inlägget Document titles and title separators. Nu håller jag inte med Roger på 456 Berea Street riktigt, utan föredrar att skriva så här:

Huvudsida: Webbplatsens namn – Slogan
(Exempel: Backend Media – Konsten att bygga webbplatser som är enkla och användbara)

Undersidor: Webbsidans namn – Webbplatsens namn
(Exempel: Så låter din titel i en skärmuppläsare – Backend Media)

Varför är jag så speciell och tycker på detta viset då? Jo, därför att:

  • Namnet på sidan först. Namnet på webbplatsen eller den aktuella sidan ska stå först i titeln. På så vis ger det mest rättvisa i sökresultat och olika former av länkkataloger som sorterar på bokstavsordning. (Aftonbladet förväntar du dig knappast att hitta under bokstaven ”N”, om de skriver ”Nyheter hos Aftonbladet” som dokumenttitel. Detsamma gäller undersidor.)
  • Avgränsa med streck. Separera sidans namn och webbplatsens namn med ett enkelt streck (-). Det är ett vanligt tecken. Det är samtidigt ett av problemen. Eftersom det är ett vanligt tecken förekommer det även i rubriker och kan därför bli dubbelt. Då kan ett vertikalt streck (|) vara att föredra. En annan favorit är att ha namnet på webbplatsen inom parentes. Men detta är väl snarare en smaksak och kosmetika – men du bör inte välja allt för häftiga tecken. Håll dig till streck (-), vertikalt streck (|) och kolon (:). Tänk på hur det låter för blinda. Tänk inte på vad du tycker är bra, utan tänk på dina besökare i första hand.
  • Ikonen berättar webbplatsen. Tack vare favicons ser vi en liten ikon i webbläsaren för den webbsida vi besöker. Därför finns det oftast ingen anledning att skriva webbplatsens namn först på undersidor.