En sak jag funderat på ganska mycket är om man ska släppa stora eller små förändringar av en webbplats.
Till små förändringar hör bland annat Aftonbladet. När minns du att de gjorde om sist? Förmodligen aldrig. De gör hela tiden nya ändringar och förbättringar, och tittar man på deras äldre sidor så ser de betydligt mer annorlunda ut än dagens sidor. Men det sker diskret, och med små steg åt gången.
Att släppa stora ändringar (gå från en enkel textlayout med två kolumner till fyra kolumner och massvis med bilder och helt nya färger exempelvis) ger nog svårare att överblicka nya saker. Det finns så mycket nytt.
Släpper man enstaka ändringar så är det lättare att upptäcka saker. ”Den där fanns inte där i går”. Den reaktionen stöter man knappast på om allt plötsligt byts ut. Det finns ju så mycket att upptäcka att det lilla inte får något utrymme.
Och ofta är det ju det man vill uppnå, att folk börjar använda en viss typ av funktion mer ofta. Dessutom är det förmodligen lättare att mäta framgången om man koncentrerar på en funktion åt gången. ”Får vi fler länkklick om vi placerar dagens surftips ovanför nyheten – eller vid sidan om nyheten?” Den typen av frågor är svåra att få svar på, om man släpper stora ändringar på en gång. Då är oftast helhetsbilden av ändringarna mer framträdande.
Jag tror att man kan finjustera webbplatsen genom att gång på gång ändra saker. Det är lättare att upptäcka fel, och se vilken åtgärd som gav effekt. Det går inte i en stor ändring. Dessutom upptäcker du snabbt om du hamnar på villovägar.
Vad tycker du? Ska man släppa stora ändringar sällan, eller mindre ändringar ofta? Och på vilken typ av metod ska man välja för vilken typ av webbplats? Alla sidor fungerar ju inte likadant.